.

Робърт Хук - създател на сложния микроскоп

Робърт Хук - създател на сложния микроскоп

Смята се, че английският учен-изобретател  Робърт Хук е създател на сложния микроскоп  с  дизайн, състоящ се от 3 и повече лещи.

Робърт Хук е роден във Фрешуотър, Англия на 18 юли 1635 година.  През 1660 година той  открива Закона на Хук за еластичността.  Това е физичен закон от класическата механаика, който се отнася за еластичността на струни или пружини и формулира съотношението между силата на еластичност и отклонението (деформацията) на тялото от равновесното му положение. Съотношението е директно пропорционално.

През 1662 година Хук е назначен за уредник по експериментите в новосъздаденоо Кралско научно дружество. През 1665 г. той  публикува епохалния си труд „Микрография или някои физиологични наблюдения на най-малките тела, извършени през увеличителни стъкла“ , който съдържа много микроскопски и телескопски наблюдения. В него той въвежда за пръв път термина ‘клетка’  в “Наблюдение №18 относно схемата на строежа на корка и относно клетките и порите на някои други такива порести тела“.

Хук наблюдава срез от корк  с помощта на усъвършенствания от него микроскоп  наречен „магическо увеличително стъкло“. Хук описал наблюдаването като „голям брой малки кутийки, оградени с преградки“. По-късно и други изследователи  изучават устройството на растенията, гъбите и животните и установяват, че всички са изградени от такива малки „кутийки“. Наричат ги клетки.  Всяка нова клетка се получава в резултат на делене на друга клетка. Това са едни от най-големите открития в науката през 17-ти век.

Робърт Хук умира на 3 март 1703 година в Лондон. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...