.

Франсоа Кене основава школата на физиократите

Франсоа Кене основава школата на физиократите

Френският учен и икономист, Франсоа Кене е роден на 4 юни 1694  във френското село Маре, в семейството на земевладелец. Той рано остава без баща и трябва сам да се грижи за себе си и прехраната си.

В Париж учи като чирак гравьорство и същевременно се занимава с природни науки и медицина. През 1718 г.  Кене се установява в град Мант като хирург.  През 1749 г. той  става придворен лекар на Луи XV и на неговата фаворитка маркиза дьо Помпадур. Благодарение на това се настанява във Версай, където се отдава на задълбочена научна дейност.

Франсоа Кене твори в областта на природонаучните, медицинските и икономическите науки. Признат е за член на Академията на науките на Франция. Той е известен с това, че смята земеделието като единствен източник на добавена стойност и отрича ползите от търговията.
Основател е на школата на физиократите*.

Умира на  16 декември 1774 година във Версай.

----------------------------
*Физиокрацията е икономическа теория, развита от физиократите, група от икономисти, които вярвали, че богатството на народите произтича единствено от стойността на обработваната земя и земеделието. Техните теории произлизат от Франция, където теорията е най-популярна през втората половина на 18-ти век. Физиокрацита е може би първата добре развита теория в икономиката.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...