.

Кой е Фредерик Жолио-Кюри?

Фредерик Жолио е френски физик. Роден в Париж на 19 марат  1900 година.  Жолио  е възпитаник на Висшето училище по физика и химия в родния си град. През 1925 година  той става помощник на Мария Кюри в  Радиевия институт,

Кой е Фредерик Жолио-Кюри?
id="internal-source-marker_0.5318738912853543" style="font-size: 11pt; font-family: Arial; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;"> Фредерик Жолио е френски физик. Роден в Париж на 19 марат  1900 година.  Жолио  е възпитаник на Висшето училище по физика и химия в родния си град. През 1925 година  той става помощник на Мария Кюри в  Радиевия институт, а през 1926 г.  се жени за нейната дъщеря, Ирен. Оттогава  Жолио добавя към фамилното си име и фамилията на жена си - Кюри. Той  получава докторска степен след като защитава дисертацията си за електрохимията на радиоактивните елементи.

По времето, когато изнася лекции във Факултета на науките на Парижкия университет   , той работи съвместно с жена си при изследването на структурата на атома  и по-точно - проекцията на ядрото. Това било от първостепенно значение за откриването на неутрона. През 1935 г.  двамата са  наградени с Нобелова награда за химия.

През 1937 година Жолио-Кюри напуска Радиевия институт и става професор в Колеж дзо Франс, където проучва верижните реакции и изискванията за успешно изграждане на ядрени реактори , които използват ядрено деление ,за да произведат  енергия, използвайки уран и тежка вода. През 1940 г. , когато нацистите настъпват,  Жолио-Кюри  успява да изпрати своите трудове и материали в Англия.

По време на окупацията на Франция той взема дейно участие във  Френската съпротива, а след войната  става директор на Националния център за научни изследвания ,  а на  по-късно  става  Върховен комисар на комисията по атомна енергия. През 1948 г.  Жолио-Кюри ръководи изграждането на първия френски атомен реактор. Предан на комунизма, той е освободен от тази служба по политически причини.

През 1950 година Жолио-Кюри  получава Сталинска награда за мир от съветското правителство . Когато  Ирен  умира на 17 март 1956 година, той поема  и нейните функции на председател на катедрата по ядрена физика в Сорбоната, въпреки че запазва и професорското си място в Колеж дьо Франс.

Фредерик Жолио е член на  Френската академия на науките  и на Академията по медицина, произведен е в Кавалер на Почетния легион. Той посвещава последните години от своя живот на създаването на Център за ядрена физика в Орсе .

Фредерик Жолио-Кюри умира на 14 август 1958 година.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...