понеделник, 25 март 2013 г.

Неизвестният Нютон

Неизвестный Ньютон

На изследователи от Йерусалим се е отдало да расшифроват уникални ръкописи на Нютон - общо 4, 5 хиляди страници. В тях се съдържа датата за края на света - 2060 година. По мнението на великия английски физик, черната дата ще се предшества от разрушителни войни и глобални епидемии. След това на земята ще се спусне Месията, който самостоятелно ще управлява планетата.

По думите на изследователите в труда има много мистика и загадъчни изречения. В маноскриптите се разкрива неизвестна страна от личността на Нютон, свързана с религията и ритуалите на алхимиците. В частност в тях са представени изчисления, касаещи произхода на Вселената.

Предсказанието на най-великия от британските учени било написано на парче ръкопис, намерено сред документи на възраст 250 години. Първи негов изследовател станал канадски учен, професор от Халифакския Университет, Стивън Снобелен.

Хиляди страници ръкопис на Исаак Нютон са посветени на алхимията и теологията и в продължение на две столетия (той починал през 1727 година) се съхранявали в съндък в дома на граф Портсмутски и били недостъпни за изучаване. В края на 30-те години на 20 век те били продадени на търга Сотби. Част от ръкописите придобил известният тогава икономист Джон Мейнард Кейнс, а по-голямата част от тях купил живеещия в Египет еврейски учен Абрахам Яхуда. Тази част от теологичното наследство на Нютон се оказала в края на краищата в Еврейската национална библиотека на Йерусалим.

Исаак Нютон — бащата на класическата физика е по-известен с откриване на закона за всемирното привличане. Той разработил диференциалното и интегрално изчисление, формулирал основните закони на класическата и небесна механика, построил първия огледален телескоп. Но страстта на целия му живот, се оказва, била Библията: той мечтаел да създаде такава система, чието тълкование би позволило да се предскзва бъдещето.  

Своите изчисления той опирал на сложна обработка на всяка дума от стария завет на пророка Данаил. Нютон смятал, че тази книга представлява писмена история на света, а сам той бил избран от Бога, за да я разшифрова.

Той задълбочено изучавал Книгата на пророка Данаил и открил в нея в зашифрован вид определени времеви периоди. Един от тези периоди - 1260 години. Нютон вярвал, че 1260 години - това е период, в течение на който църквата ще бъде нечиста и греховна. Той имал предвид католическата, англиканската и всяка друга христианска църкава, която вярва в доктрината на задгробния живот. След това Нютон решил да изясни кога е започнал този нечист и греховен период от църковното съществуване. Той смятал, че периодът от 1260 години е започнал 800 години след Рождество. Добавяйки към тази дата 1260 години, той получил 2060 година. 

"Това ще бъдат времена" - писал Нютон в писмо от 1704 година - "когато ще се разрушават недобрите страни, евреите ще се върнат от изгнание и ще възникне процъфтяващо и вечно царство".

Малкълм Ном, продуцент на заснетия от BBC документален филм с името "Нютон - тъмният еретик" разказва: "До неотдавна не беше известно, че той е въвел точна дата. Докато в продължение на десет години се изучаваха неговите ръкописи, стана ясно до каква степен Нютон е бил апокалиптичен мислител".

Документалният филм на ВВС до голяма степен опровергава популярния мит за великия физик и математик. Неговите създатели се опитват да покажат, че заниманията с наука не били главна и единствена страст на сър Исаак Нютон. На науката той е посвещавал само малка част от живота си. По-голямата част от времето си той е отдавал на окултизма, алхимията и тайните ереси. Ако църковните власти по онова време са знаели за тези негови увлечения, създателят на теорията за всемирното привличане и диференциалното смятане неизбежно би попаднал в затвора, или още по-лошо - на кладата.

Нютон вярвал, че абсолютното пространство - това е място за пребиваване на вездесъщия Бог, форма на съществуване на вселенския дух. Той предполагал, че абсолютното време - това е безкрайна продължителност на божественото присъствие. По този начин за него не съществувало различие между науката и религията , между науката и окултизма. 

Доколко може да се вярва времето ще покаже. Следва да се отбележи, че това не е единствената дата за края на света, която е предсказал Нютон. Той назовал и по-ранни дати на Апокалипсиса, между 2000 и 2050 година. 

Успокоително е това, че друг предсказател, доказал своята компетентност - Мишел Нострадамус -  отложил края на света за доста по-късна дата - 3797 година. 


източник : qrok.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар