.

Кой е Джовани Доменико Касини?

Джовани Касини  е италиански астроном, инженер и астролог,  работил през втората половина от живота си във Франция.  Роден е роден  на 8 юни 1625 година  в Генуезката република.  От 1648 до 1669 г. работи в обсер

Кой е  Джовани Доменико Касини?

Джовани Касини  е италиански астроном, инженер и астролог,  работил през втората половина от живота си във Франция


Роден е роден  на 8 юни 1625 година  в Генуезката република.  От 1648 до 1669 г. работи в обсерваторията Панцано и Болонския университет.  По това време той подготвя за папа Климент IX  проекти за военни укрепления и хидротехнически съоръжения по течението на река По. 


През 1669  г.  Касини заминава за Франция и от 1671  до края на живота си е директор на Парижката обсерватория.  Едновременно и независимо от Робърт Хук той открива Голямото червено петно на Юпитер.  Той пръв наблюдава и четири от естествените спътници   и разделението в пръстените на Сатурн,  както и диференциалното въртене в атмосферата на Юпитер.


През 1672 г. Касини изпраща своя колега Жан Рише в Кайена, Френска Гвиана и двамата извършват едновременни наблюдения на Марс , като по този начин изчисляват неговия паралакс  и за пръв път изчисляват реалните размери на Слънчевата система. 


Касини е и първият, успял да направи успешни измервания на географската дължина,  използвайки метода за измерване на времето по затъмненията на спътниците на Юпитер, предложен по-рано от Галилео Галилей.  Методът е използван, за да се измери големината на Франция, като страната се оказва значително по-малка от предварителните очаквания.


През 70-те години на 17 век Джовани Доменико Касини започва да работи по мащабен проект за създаване на топографска карта  на Франция, като използва за тази цел триангулация.  Проектът е продължен от неговия син Жак Касини и е довършен от внука му Касини дьо Тюри, като окончателната Карта на Касини  е публикувана през 1789  или 1793 година.  Това е първата топографска карта, обхващаща цяла страна.


Джовани Касини умира на 14 септември 1712 година.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...