.

Какво точно се е случило с Нютон

В интернет е качена истинската история за ябълката, която вдъхновила Исак Нютон да открие закона за гравитацията. Всички заинтересувани от това какво точно се е случило, от днес ще могат да се запознаят с оригиналния ръкопис, качен в дигитален фор

Какво точно се е случило с Нютон
class="postbody">В интернет е качена истинската история за ябълката, която вдъхновила Исак Нютон да открие закона за гравитацията.
Всички заинтересувани от това какво точно се е случило, от днес ще могат да се запознаят с оригиналния ръкопис, качен в дигитален формат на сайта на британското Кралско дружество.

Създател на документа, е приятелят и биограф на Нютон-Уилям Стъкли.Еднаквото местораждане е допринесло затова двамата да се запознаят и сприятелят.

Стъкли е автор на първата биография на Нютон.Двамата са си организарили чести срещи като членове на Кралското дружество.

Една вечер през далечната 1726 година Стъкли гостувал в дома на Нютон.По думите на Стъкли, след вечеря двамата приятели отишли да пият чай в градината , под едно ябълково дърво.Докато разговаряли Нютон споделил, че от доста дълго време го мъчи мисълта за гравитацията.Докато отново се бил впуснал в разсъждения, неочаквано от едно клонче паднала ябълка.Тогава Нютон си задал въпроса- „Защо ябълките падат винаги перпендикулярно на земята?”

Бележките относно прочутата ябълка досега са били пазени в архива на Кралското дружество в Лондон.Решението да станат обществено достояние е взето по случай 350-годишнината на дружеството.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...