.

Кристиан Доплер

Кристиан Доплер е  австрийски математик и физик.  Той е най-известен с изследвнията си за промяната на честотата на вълни при преместване на източника спрямо неподвижен наблюдател -  Доплеров ефект. Кристиан Доплер е роден в Зал

Кристиан Доплер
style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;" id="internal-source-marker_0.4631950136882259">Кристиан Доплер е  австрийски математик и физик.  Той е най-известен с изследвнията си за промяната на честотата на вълни при преместване на източника спрямо неподвижен наблюдател -  Доплеров ефект.

Кристиан Доплер е роден в Залцбург на 29 ноември 1803 година  в  семейството на каменоделец. Завършва гимназия, след което учи астрономия и математика във Виена и Залцбург. През 1841 започва работа в Пражката политехника, където е назначен за професор по физика и астрономия.

Само година след назначаването си, Доплер публикува най-важнаия си труд “За цветовете на светлината на двойни звезди и някои други звезди на небето’’. В този труд, Доплер обяснява своя закон, станал по-късно известен като Доплероф ефект,  според който честотата на светлинната вълна зависи от относителната скорост на източника на тази вълна и наблюдателя. Самият Доплер се опитва да обясни чрез този ефект цвета на някои двойни звезди. Доплеровият ефект за звукови вълни е бил експериментално проверен през 1845 от Балот.

За времето, прекарано в Прага,  Доплер публикува над 50 статии по математика, физика и астрономия. През 1847 напуска Прага и  е  назначен за професор в Минната академия в Шемниц,  а през 1849 година  отива във Виена, където през 1850 е назначен за ръководител на Института по експериментална физика на  Виенски университет.  По това време, Доплер и Франц Унгер оказват силно влияние върху младия студент от Виенския университет Грегор Мендел, днес известен като един от бащите на генетиката.

Доплер умира във  Венеция на 17 март 1853 година, на 49-годишна възраст от белодробно заболяване. Погребн е в гробището Сан Микеле.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...